J

In actie voor mijn onderzoek

Joelle Dhanis
from €3,000 (37%)

Is fitheid voor de operatie eenvoudiger te meten met CT-scan?

Zonder goede training, kan geen enkele sporter een topprestatie leveren. Dat training en fitheid belangrijk zijn voor een EK voetbal, atletiek, de olympische spelen of grand-prix races spreekt voor zich.

Maar wist je dat fitheid en training ook belangrijk zijn om zo goed mogelijk te herstellen van een operatie? Recent hebben we laten zien dat als je fitter de operatie in gaat, je ook sneller herstelt na de operatie. Daarom zijn er speciale trainingsprogramma’s ontworpen waarin patiënten vóór een geplande operatie hun conditie zo goed mogelijk proberen te verbeteren: Fit4Surgery oftewel prehabilitatie.

Wereldwijd en ook in Nederland is overgewicht enorm toegenomen door een overschot aan eten en een zittende leefstijl. Deze ongezonde leefstijl verhoogt de kans op kanker, en veel andere ziekten zoals hoge bloeddruk en suikerziekte. Ook na behandeling van kanker heeft ongezonde leefstijl een groot effect op de kans op vroegtijdig overlijden. We willen met het trainingsprogramma (Fit4Surgery) patiënten bewust laten worden van fitheid en meten deze met een inspanningsonderzoek. Deze fitheidstest is belangrijk om voor een operatie en aanvullende behandeling te weten hoe goed iemands conditie is. Veel patiënten krijgen een CT-scan voorafgaand aan de behandeling waarop we spiermassa en vetmassa kunnen meten. Met ons onderzoek willen we deze twee verschillende manieren van het bepalen van fitheid vergelijken en kijken of de ingeschatte fitheid voorspellend is voor uitkomsten van behandeling.

Voor mij als arts en onderzoeker is fitheid erg belangrijk. Naast mijn werk turn ik op hoog niveau en ben ik dit jaar als 2e geëindigd op het Nederlands kampioenschap en ben ik Nederlands kampioen op de toestellen balk en vloer. Ik hoop jullie te inspireren en vraag jullie om mij te steunen met mijn onderzoek naar een nieuwe fitheidstest.

View all
€100 28-06-2024 | 10:25
€100 27-06-2024 | 20:20
€50 27-06-2024 | 00:49
€50 26-06-2024 | 20:43
€15 26-06-2024 | 20:38