Kahler, Multiple Myeloom, nieuwe therapie met afweercellen
Multipel Myeloom is een kwaadaardige woekering van plasmacellen in het beenmerg. Een beenmergkanker die helaas bij de meeste patiënten niet genezen kan worden. De meeste therapieën zijn dan ook gericht op het zo veel mogelijk reduceren van de kankercellen. Echter, deze therapieën zijn meestal niet specifiek gericht tegen de kanker en geven veel bijwerkingen. Daarnaast wordt in veel patiënten de kanker vaak ongevoelig voor de behandeling wat leidt tot een gemiddelde overleving van slechts 50% van de patiënten binnen 5 jaar na diagnose.
Een autologe stamceltransplantatie bij kanker is vaak een onderdeel van een behandeling met intensieve chemotherapie en/of totale lichaamsbestraling. Bij een intensieve chemotherapie kunnen de stamcellen in het beenmerg kapotgaan. Daarom worden soms vooraf stamcellen afgenomen zodat die na de chemotherapie teruggegeven kunnen worden. Maar wat als chemotherapie of autologo stamceltransplantatie helaas niet het gewenste resultaat oplevert? Bestaat er al een nieuwe behandeling? Is de wetenschap al zover?
Dit project richt zich op het ontwikkelen van een nieuwe therapie tegen multipel myeloom, welke specifiek de kankercellen met zogenaamde T-cellen zal aanvallen en voor een langdurige bescherming kan zorgen om terugkeer van de kanker te voorkomen.
Ons afweersysteem is erg goed in het aanvallen van lichaamsvreemd materiaal, zoals een bacterie of virus. T-cellen, ook wel de soldaten van ons afweersysteem genoemd, kunnen ook kankercellen zien als lichaamsvreemd en deze aanvallen. Dit maakt T-cellen goede kandidaten voor therapie in kankerpatiënten. Om de T-cel beter te leren welke cellen hij precies moet aanvallen, kunnen we deze genetisch modificeren in het laboratorium. Dit proces zorgt ervoor dat we ze goed trainen.
Expanderen
Daarnaast expanderen we de cellen ook, waardoor we meer cellen (een groter leger) krijgen. Een nadeel van dit trainingsproces is echter dat de cellen ook verouderen. Deze veteranen zijn niet de sterke krachten waarin we de strijd tegen kanker aan willen gaan. Binnen het laboratorium Hematologie hebben we daarom een methode ontwikkeld om deze veroudering tegen te gaan. Wanneer we tijdens de training een specifieke remmer tegen het eiwit Akt toevoegen, treedt er minder veroudering van de T-cellen op en ontwikkelen we een sterkere therapie tegen kanker. Deze cellen zijn fitter.
Remmen van veroudering
Ook hebben we sterke aanwijzingen dat deze voor een langdurige bescherming zouden kunnen zorgen om terugkeer van de kanker te voorkomen. De methode waarin we de veroudering remmen is erg hoopvol en dit project zal zich daarom richten op het ontwikkelen van Akt-geremde T-cellen als therapie voor patiënten met multipel myeloom. Door het combineren van twee verschillende remmers, welke voor een dubbele Akt-remming zullen zorgen, verwachten we een superieur T-celtherapieproduct welke de strijd aan kan gaan met multipel myeloom.
Hoofdonderzoeker: Dr. Harry Dolstra
Mede-onderzoekers: Dr. Anniek van der Waart
Helpt u Harry om zijn onderzoek te realiseren?
Dat kan. Klik op de 'Doneer nu'-knop om te doneren of kom in actie voor het onderzoek naar de verbetering van afweercellen tegen de ziekte van Kahler. Klik om een actie aan te maken op 'Start actie'
Wilt u liever via ons rekeningnummer een donatie doen? Ook dat is mogelijk. Gebruik ons IBAN-nummer NL34RABO 033 00 00 039 en vemeld de projectcode ROF1831 in de omschrijving van uw donatie.