Baarmoederkanker, AI- model voorspelt zinvol bestralen
Jaarlijks krijgen in Nederland ongeveer 2.000 vrouwen te horen dat ze baarmoederkanker hebben. Helaas stijgt dit aantal ieder jaar, waardoor baarmoederkanker de meest voorkomende gynaecologische kanker is in de westerse wereld. Ongeveer 10-15% van de vrouwen met deze ziekte krijgt te maken met lymfeklieruitzaaiingen. Dit betekent dat zij, naast een operatie, ook nog extra behandelingen nodig hebben, zoals bestraling of chemotherapie.
Om te weten bij wie bestraling zinvol is en bij wie niet, willen we het reeds bewezen voorspellende AI-model ENDORISK uitbreiden voor dit belangrijke onderdeel. We leggen deze hoopvolle onderzoeksplannen graag aan je uit:
Betrouwbaar uitzaaiingen voorspellen
In een eerder onderzoek ontwikkelden we het ENDORISK-model. Dit model kan al vóór de operatie voorspellen wie er een hoog risico heeft op lymfeklieruitzaaiingen en dus een lymfeklierstadiëring nodig heeft. Het model maakt gebruik van specifieke tumoreiwitten en genetische afwijkingen (ook wel TCGA genoemd). We hebben het model getest in verschillende grote groepen patiënten, en het blijkt zeer betrouwbaar in het voorspellen van lymfeklieruitzaaiingen. Met ENDORISK kunnen we meer dan de helft van de vrouwen als ‘zeer laag risico’ (1-2%) beschouwen, zodat zij geen onnodige lymfeklieren hoeven te laten verwijderen. Dit is echt goed nieuws voor vrouwen met baarmoederkanker.
Alleen aanvullend bestralen als dat zinvol is
De volgende stap is om niet alleen te voorspellen wie er risico heeft op lymfeklieruitzaaiingen, maar ook wie er daadwerkelijk baat heeft bij extra bestraling. Recent onderzoek heeft aangetoond dat de eerder genoemde specifieke tumoreiwitten en genetische afwijkingen, maar bijvoorbeeld ook de Body Mass Index (BMI) in belangrijke mate kunnen voorspellen of iemand goed reageert op bestraling. Dit is cruciale informatie voor de behandeling van de patiënt.
Betere kans op genezing
Met dit onderzoek willen we het bestaande ENDORISK-model uitbreiden. We gaan genetische, eiwit- en klinische variabelen onderzoeken bij meer dan 1.100 patiënten, zowel bij vrouwen die wel als geen aanvullende bestraling hebben gehad. Dit nieuwe model, ENDORISK-PREDICT, zal ons helpen te voorspellen bij wie bestraling écht het verschil maakt voor een betere kans op genezing. Daarna zullen we het model testen in een andere patiëntengroep om de betrouwbaarheid verder te onderzoeken.
Dat willen we bereiken
Ons uiteindelijke doel is om met ENDORISK-PREDICT alleen die patiënten aan te wijzen die daadwerkelijk baat hebben bij aanvullende bestraling. Zo kunnen we voorkomen dat vrouwen onnodig worden bestraald en onterecht de vervelende bijwerkingen hiervan ondervinden.
Jij kunt ons hierbij helpen
Met jouw steun kunnen we dit belangrijke onderzoek uitvoeren en de behandeling voor baarmoederkanker verbeteren. Elke bijdrage helpt ons om dit veelbelovende model te verfijnen en uiteindelijk patiënten de best mogelijke zorg te bieden.
Help je mee dit onderzoek te realiseren? Heel graag!
Klik op de 'Doneer nu'-knop.
In actie komen voor dit onderzoek kan natuurlijk ook. Klik dan op 'Start actie'.
Wil je liever je donatie overmaken via ons rekeningnummer?
Dat kan via NL34RABO 033 00 00 039 o.v.v. ROF2417
Hoofdonderzoeker:
Arts-onderzoeker Casper Reijnen
Mede onderzoekers:
Dr. J.M.A. Pijnenborg, Gynaecologisch oncoloog
Prof. dr. J. Bussink, Professor in Radiation Oncology
Dr. P.L.M. Zusterzeel, Gynaecologisch oncoloog
Prof. dr. M.J. Ligtenberg, Professor Moleculaire Tumorgenetica
Dr. M. Simons, Gynaecologisch patholoog
A. Berghuis, PhD-student
Prof. dr. P.J. Lucas, professor in Artificial Intelligence, Radboud Universiteit
Medeonderzoekers Open Universiteit Heerlen
Dr. A. Hommersom, associate professor in AI, Open Universiteit Heerlen
Medeonderzoekers IKNL
Dr. M van der Aa, IKNL
Medeonderzoekers Internationaal
Prof. A. Mariani, professor in Gynaecologisch oncologie, Mayo Clinic, USA
Dr. T. van Gorp, Gynaecologisch oncoloog, KU Leuven, Belgium
Dr. F. Multinu, Gynaecologisch oncoloog, Milan University, Italy