Beter denken en voelen over kanker

from € 46.000 (0%)

Mensen met kanker staan voor een zware uitdaging. Dit kan ervoor zorgen dat mensen zich zwaar op de hand of angstig gaan voelen. In ‘Anders denken over kanker’ ontwikkelen psychiatrie, onderzoekers naar kanker en clinici samen een nieuwe behandeling voor deze emotionele klachten bij kankerpatiënten. Het doel is de kwaliteit van leven van de patiënt te verbeteren met een korte, goedkope en flexibel in te zetten computerbehandeling. In deze eerste studie richten wij ons op een bijzonder kwetsbare groep kankerpatiënten: mensen met hematologische kanker. Deze patiënten ervaren vaak verhoogde depressie- en angstgevoelens door de zwaarte van de ziekte en van de bijbehorende behandeling.

Het ervaren van emotionele klachten verslechtert ook het lichamelijk herstel. Deze patiënten zijn echter vaak te ziek om psychologische ondersteuning in de vorm van gesprekstherapie te ontvangen. Hoe kunnen we juist deze zeer zieke mensen beter ondersteunen?

Een korte behandeling via de computer kan helpen. Onderzoek laat zien dat een computerbehandeling, waarbij emotionele verwerking gedurende 4 dagen getraind wordt, mensen minder angstig en depressief maakt. Wij willen testen of deze simpele, goedkope, en niet-belastende behandeling ook kan helpen bij patiënten met hematologische kankers door dit, naast hun gewone behandeling, aan te bieden. We meten na de behandeling, maar ook 3 weken later hoe mensen zich voelen, hoe hun emotionele verwerking is en hoe hun kankerbehandeling verloopt. We verwachten dat we de kwaliteit van leven kunnen verbeteren met relatief beperkte inzet van de patiënt en de behandelaar.

Als de behandeling werkt zoals verwacht kunnen in de toekomst niet alleen hematologische kankerpatiënten, maar ook bredere groepen kankerpatiënten profiteren van deze behandelvorm. De behandeling is namelijk gemakkelijk aan te bieden en patiënten kunnen zelf kiezen wanneer en waar de training te doen. Bovendien zullen wij bij positieve resultaten de behandeling ook naar een mobiele applicatie omzetten, zodat (thuis)gebruik nog gemakkelijker wordt.

Hoofdonderzoeker: Prof. Indira Tendolkar
Mede-onderzoekers: Dr. Janna Vrijsen, afdeling Psychiatrie, drs. Pieter Jobse en prof. Nicole Blijlevens, afdeling Hematologie

Helpt u mee dit onderzoek te financieren?
Dat kan door op de 'Doneer nu'-knop te klikken. In actie komen voor dit onderzoek kan ook. Klik dan op 'Start actie'.

Wilt u liever uw donatie storten op ons rekeningnummer? Ook dat is mogelijk. Gebruik het volgende IBAN-nummer NL34RABO 033 00 00 039 o.v.v. ROF1811