Blaaskanker, een betere behandeling

from €40,800 (100%)

Elk jaar krijgen bijna 7000 Nederlanders te horen dat ze blaaskanker hebben: 5400 mannen en 1600 vrouwen.

Bij blaaskanker wordt onderscheid gemaakt in twee groepen die anders worden behandeld en ook een andere prognose hebben: blaaskanker die nog niet in de spierlaag is gegroeid én blaaskanker die al wel in de spierlaag van de blaas is gegroeid.

Spierinvasieve blaaskanker (Muscle Invasive Bladder Cancer of MIBC) is een van de weinige soorten kanker waarvoor de prognose al decennia niet is verbeterd. Totale verwijdering van de urineblaas al dan niet met aan de operatie voorafgaande chemotherapie is de belangrijkste behandeloptie. Maar ondanks die ingrijpende behandeling zal meer dan 50% van de patiënten binnen 5 jaar aan de ziekte overlijden. Dit kan en moet beter!

“Misschien doen we wel iets fout bij deze vorm van kanker waarbij al decennia nauwelijks vooruitgang is geboekt. Het is echt hoog tijd dat we dat goed uitzoeken”, aldus Bart Kiemeney


De methode om onderscheid te kunnen maken tussen de twee vormen van blaaskanker is een eerste operatie waarbij de tumor via de plasbuis wordt verwijderd. Die operatie wordt TURT genoemd. De afkorting van Trans Urethrale Resectie van de Tumor). Als daarbij blijkt dat de tumor al in de spierlaag is gegroeid moet dus nog een ingrijpende verdere behandeling volgen. Maar er zijn aanwijzingen dat die eerste operatie een risico met zich mee kan brengen. Als tijdens die operatie tumorcellen in de bloedbaan terecht komen dan zouden deze de oorzaak kunnen zijn van uitzaaiingen die nog niet aantoonbaar zijn op het moment van de tweede operatie waarbij de gehele blaas wordt weggenomen. In dit onderzoek willen we nagaan of er méér tumorcellen in het bloed circuleren net ná zo’n operatie via de plasbuis dan net vóór die operatie. Als dat het geval is dan kunnen we daarna bekijken of een andere manier om spier-ingroei aan te tonen (niet meer met een operatie maar met een MRI scan van de blaas) de prognose van patiënten met zo’n tumor verbetert.

Plan van onderzoek
Nieuwe patiënten met een verdenking op blaaskanker zullen met een kijker via de plasbuis worden beoordeeld op de kans op spier-invasieve blaaskanker. Alle patiënten waarbij die kans hoog is  zullen om toestemming worden gevraagd om net vóór en net ná de TURT buisjes bloed af te mogen nemen.

In het bloed worden circulerende tumorcellen (CTC's) gemeten. Bij die patiënten die vóór de TURT geen CTC’s hebben maar na de TURT wel worden de CTC’s verder onderzocht. In die cellen wordt gezocht of ze karakteristieken hebben waarvan bekend is dat ze uitzaaiing mogelijk maken.

Elke kleine verbetering telt
Als we in staat zijn om aan te tonen dat de TURT leidt tot circulerende tumorcellen en als we daarnaast kunnen laten zien dat die cellen de oorzaak van uitzaaiingen kunnen zijn, dan is de volgende stap om in een grotere studie een alternatieve techniek om spier-ingroei vast te stellen te onderzoeken. Dit zou de standaard urologische praktijk bij blaaskanker, die al tientallen jaren niet is veranderd, volledig kunnen veranderen. En bij een vorm van kanker waarbij zo weinig vooruitgang is geboekt telt elke minimale verbetering!

Onderzoekers: 
Prof. dr. Bart Kiemeney, epidemioloog
Dr. Toine van der Heijden, oncologisch uroloog
Dr. Gerald Verhaegh, moleculair bioloog


Onderzoeksteam: v.l.n.r. dr. Gerald Verhaegh, dr. Toine van der Heijden, prof. dr. Bart Kiemeney


BART IN ACTIE:

Prof. dr. Bart Kiemeney fietst dwars door Nederland en zet een streep door blaaskanker.
Wist je dat Bart zich ook persoonlijk gaat inzetten om geld in te zamelen voor het onderzoek? Op 19 juni a.s. zal hij, samen met 3 vrienden, zijn spieren opblazen en fietsen van Meliskerke (Zeeland) naar Eemshaven (Groningen). Maar liefst 420 km, op één dag. Een extreme challenge waarbij zijn lichaam vast en zeker gaat protesteren, waar vermoeidheid gegarandeerd om de hoek komt kijken en waarbij de laatste 100 kilometer tergend zullen zijn. 

Help je mee?
Bart zou het super fijn vinden als je hem hierbij wilt helpen!
Steun hem door het geven van een donatie. Daarmee steun je het belangrijke onderzoek naar blaaskanker. Iedere donatie telt, groot of klein. Zorg samen met Bart dat het toekomstperspectief van mensen met blaaskanker wordt verbeterd! Direct doneren kan door hieronder op de 'Doneer nu'-knop te klikken. Of klik hier voor meer info over zijn actie.

Wil je net als Bart ook in actie komen voor dit onderzoek? Klik dan hieronder op de 'Start actie' button.
Je kan ook toetreden in het team van Bart. Klik hier om naar zijn teampagina te gaan.

Liever een donatie overmaken via ons rekeningnummer? Dat kan via NL34RABO 033 00 00 039 o.v.v. ROF2102

View all
€100 30-06-2024 | 13:32 To: Symposium Blaaskanker de wereld uit
€16,975 31-03-2022 | 00:00
€25 01-01-2022 | 10:50
€2,500 15-12-2021 | 09:59 Een dankbare patiënt van dr. van der Heijden
€100 14-12-2021 | 17:47 Omdat ik zelf met blaaskanker ben geconfronteerd.
View all

Bart, Jasper, Leo en Sjef "blazen" morgen een streep door Nederland, volg ze live!

18-06-2021 | 14:26 Morgenochtend om 5.00 uur is het zover. Dan stappen Bart Kiemeney, Jasper Hof, Sjef Martens en Leo Cox op de pedalen om maar liefst 420 km dwars door Nederland te fietsen. De mannen fietsen het snot voor ogen om geld in te zamelen voor onderzoek naar blaaskanker. Het weerbericht ziet er gunstig uit. Zonnige momenten met maxima van 20 tot 25 graden. Boven land staat een matige zuidwestenwind. Aan zee en rond het IJsselmeer zwelt de wind aan en kan het vrij krachtig tot krachtig waaien. Hopelijk krijgen ze hierdoor regelmatig een duwtje in de rug van "Jan de Wind". Wil je ze live volgen? Dat is mogelijk. Door middel van onderstaande link kom je in de WhatsApp volggroep en blijf je op de hoogte van de laatste updates. Hier wordt ook de locatie-link geplaatst waarmee je de tocht "live" kunt volgen.https://chat.whatsapp.com/CQGBci07zfS0hxwpLioXCpOp de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Radboud Oncologie Fonds?Volg ons dan via Facebook en Instagram.
Read more