Darmkanker, toekomstige uitzaaiingen voorkomen door betere stadiëring

from €204,000 (81%)

Een nauwkeurige beoordeling van de omvang van dikke darmkanker, vooral in de vroege fasen van behandeling, wordt steeds belangrijker voor patiënten. Vooral wanneer de kanker zich al in een gevorderd stadium bevindt, met betrokkenheid van de omliggende lymfeklieren. Bijvoorbeeld, patiënten met een vergevorderd stadium van darmkanker hebben een aanzienlijk risico op het ontwikkelen van uitzaaiingen. Verschillende nabehandelingen hebben hier nauwelijks invloed op.

Het MISTIC-project, wat staat voor "MRI and cineMRI to Improve Staging of Tumors In the Colon", heeft als doel de stadiëring van dikke darmkanker te verbeteren met behulp van geavanceerde MRI-technologie.

Waarom is dit belangrijk?

Een nauwkeurige beoordeling van de tumor is cruciaal voor het bepalen van de meest effectieve behandeling voor dikke darmkanker. Op dit moment baseren artsen de stadiëring van de tumor voornamelijk met behulp van colonoscopie en CT-scans. Deze methoden zijn goed in het detecteren van de aanwezigheid van kanker en uitzaaiingen elders in het lichaam, maar ze zijn minder betrouwbaar voor het beoordelen van de precieze omvang van de tumor in de darmwand (cT stadium) en de betrokkenheid van nabijgelegen lymfeklieren (cN stadium).

Het verminderen van toekomstige complicaties

Er is groeiend bewijs dat het voorbehandelen van hoog stadium darmkankertumoren het risico op toekomstige uitzaaiingen kan verminderen. Om deze behandelingen effectief te kunnen inzetten, is een nauwkeurige stadiëring van de tumor essentieel. Dit helpt overbehandeling, met bijvoorbeeld chemotherapie, te voorkomen bij patiënten die mogelijk geen intensieve behandeling nodig hebben, en onderbehandeling te voorkomen bij patiënten die wel baat hebben bij agressievere therapie.

Verbetering van perspectieven met MRI-technologie

Door gebruik te maken van geavanceerde MRI-technologie streven onderzoekers ernaar de stadiëring van zowel de omvang van de tumor als de betrokkenheid van lymfeklieren te verbeteren. Deze nauwkeurigere stadiëring kan leiden tot betere behandelbeslissingen op maat, wat op zijn beurt kan bijdragen aan verbeterde langetermijnresultaten en een hogere kwaliteit van leven voor patiënten.

Het doel van het MISTIC-project is om in een pilotstudie de meerwaarde van MRI bij de stadiëring van dikke darmkanker te onderzoeken.

Hoofdonderzoeker:
dr. R.P.G. ten Broek, Chirurgie

Medeonderzoekers: 
prof.  Dr. J.H.W. de Wilt, Chirurgie
dr. S. van Koeverden, Radiologie
dr. ir. E.J. Smit, Radiologie

Helpt u mee dit onderzoek te realiseren? Dat kan!
Klik op de 'Doneer nu'-knop.
In actie komen voor dit onderzoek kan natuurlijk ook. Klik dan op 'Start actie'.
Wilt u liever uw donatie overmaken via ons rekeningnummer?
Dat kan via NL34RABO 033 00 00 039 o.v.v. ROF2211

Wij zijn vereerd om te mogen vermelden dat gedurende 2023-2024, onder leiding van dirigent Peter Overduin, de koren Inspire2LiveChoir en Choir4Hope diverse optredens zullen verzorgen. De opbrengst die hieruit voortkomt, en uit andere activiteiten om geld bijeen te brengen, komt ten goede aan het onderzoek naar darmkanker in het Radboudumc.

In de agenda op onze website tref je waar en wanneer de concerten plaatsvinden.

View all
€15 15-07-2024 | 13:03 To: Zingend en wandelend voor kankeronderzoek Darmkanker 2 broers en 1 zus aan overleden
€30 14-07-2024 | 13:03 To: Zingend en wandelend voor kankeronderzoek
€20 14-07-2024 | 08:22 To: Zingend en wandelend voor kankeronderzoek Succes Leen. Nu al een held!
€15 08-07-2024 | 22:37 To: Zingend en wandelend voor kankeronderzoek
€15 07-07-2024 | 21:52 To: Zingend en wandelend voor kankeronderzoek Ontzettend belangrijk meer onderzoek. Mijn zusje is 14 jaar geleden overleden aan de gevolgen van uitgezaaide darmkanker.