Brughoektumoren; voorkomen van cognitieve klachten na operatie

Elk jaar worden ongeveer 600 mensen in Nederland getroffen door een brughoektumor, een zeldzame goedaardige hersentumor met mogelijk verstrekkende gevolgen. Bij grote tumoren is chirurgie soms noodzakelijk. In het Radboudumc worden jaarlijks zo’n 250 nieuwe patiënten met een brughoektumor gezien. Bij groei of grote tumoren is behandeling nodig, vaak kan dit met radiotherapie. Slechts een kleine groep patiënten heeft een operatie nodig. Naar schatting 10-25% van die patiënten ervaart na de ingreep cognitieve klachten, zoals concentratieproblemen, vermoeidheid, geheugenklachten en moeite met emotieregulatie. Deze klachten kunnen leiden tot een verminderde kwaliteit van leven en blijvende beperkingen, waardoor patiënten vaak niet meer kunnen werken. Hoogste tijd om te onderzoeken of dit beter kan!

Zeldzaam gezwel
Een brughoektumor, ook wel vestibulair schwannoom of acusticus neurinoom genoemd, is een goedaardig gezwel dat groeit vanuit de omhulling (zenuwschede) van de evenwichtszenuw. De oorzaak van deze tumorgroei is niet bekend. Er is niets wat je kunt doen of laten om te voorkomen dat je een brughoektumor krijgt.

In de hoek tussen de hersenstam en kleine hersenen
Een brughoektumor ontstaat in de hoek tussen de hersenstam en de kleine hersenen: de brughoek. Brughoektumoren geven vaak klachten zoals evenwichtstoornissen (dronkemansloop), maar er kan ook druk ontstaan op de gehoor- of aangezichtszenuw. De tumor groeit meestal langzaam en soms zelfs helemaal niet. Vandaar dat de behandeling afhangt van de grootte en plaats van de tumor en de aard en ernst van de klachten, evenals van de individuele patiënt. Bij heel grote tumoren kan ook druk op de hersenstam ontstaan met levensbedreigende situaties. Ondanks dat brughoektumoren goedaardig zijn, vragen ze wél om een specialistische behandeling.

''Mijn sterke motivatie voor dit onderzoek komt voort uit mijn werk op de neurochirurgie-afdeling in het Radboudumc. Het verwijderen van een grote brughoektumor is geen risicoloze operatie, omdat zo'n tumor op een moeilijke plek zit waar veel zenuwen lopen. Gelukkig beschikken we intussen over veel mooie zorginnovaties, zoals zenuwmonitoring tijdens de operatie. Maar cognitieve klachten blijven tot nu toe onderbelicht, terwijl ze een grote impact hebben op het leven van patiënten en hun familie. Ieder houvast om deze risico's te beperken is van essentieel belang'' Zora Gorissen

Kwaliteit van leven 
Kwaliteit van leven wordt niet alleen bepaald door de lichamelijke gevolgen van een behandeling, maar ook door de psychologische, sociale en maatschappelijke impact van de ziekte. Er is weinig bekend over het ontstaan van cognitieve klachten bij patiënten met een brughoektumor, en onderzoek naar de cognitieve gevolgen van brughoekchirurgie ontbreekt volledig. De onderzoeksgroep vermoedt dat de kleine hersenen (cerebellum) een rol spelen bij deze problematiek.

Hoofddoelen & Hoofdzaak
Het project heeft twee hoofddoelen:
1) De cognitieve klachten beter in kaart brengen met behulp van uitgebreide neuropsychologische testen en MRI-scans om de omvang van het probleem vast te stellen en de rol van de kleine hersenen te onderzoeken.
2) De resultaten van deze neuropsychologische tests koppelen aan MRI-scans, zodat hier in de toekomst tijdens de operatie rekening mee kan worden gehouden, bijvoorbeeld door neuromonitoring te gebruiken met als doel het risico op cognitieve klachten na de operatie te verminderen.

Kortom, het project wil de oorzaak van cognitieve problemen na brughoekchirurgie achterhalen en manieren vinden om dit risico te verkleinen.

Hoofdonderzoeker:
Zora Gorissen, afdeling neurochirurgie Radboudumc

Medeonderzoekers:
Mark ter Laan, MD, PhD, Neurochirurg
Prof. Dr. RPC Kessels, neuropyscholoog en klinisch neuropsycholoog
Dr. AG van der Kolk, MD PhD, radioloog
Dr. J Derks, post doctoraal onderzoeker

Helpt u Zora en haar team mee haar onderzoek te realiseren?
Dat kan!
Klik op de 'Doneer nu'-knop. In actie komen voor dit onderzoek kan ook.
Klik dan op 'Start actie'.

Wilt u liever uw donatie overmaken via ons rekeningnummer? Dat kan via NL34RABO 033 00 00 039 o.v.v. ROF2311

View all
€7 01-08-2024 | 19:39 Ben geopereerd aan een brugfiguur in 2018 en herken de klachten
€50 03-07-2024 | 20:49