Hersentumoren, een veelbelovende behandeling met laserlicht

from €29.316 (8%)

Wat als een hersentumor niet te opereren is? 
De behandeling van een hersentumor hangt af van verschillende factoren. De soort tumor, de kwaadaardigheid en de graad van de tumor, de locatie van de tumor, de klachten en de lichamelijke en geestelijke conditie van een patiënt. Een behandeling is voor iedereen anders. Om de definitieve diagnose te stellen is een biopsie of grotere operatie meestal nodig. Maar, wat als een hersentumor chirurgisch niet benaderbaar is?

Bestaat er al een nieuwe techniek?
Stereotactisch laser ablatie (SLA) is een nieuwe techniek die gebruikt kan worden voor de behandeling van hersentumoren die met een operatie niet te benaderen zijn. Hierbij wordt laserlicht gebruikt om de tumor te verhitten en hiermee de tumorgroei tegen te gaan. Binnen de EMITT-studiegroep, richten we ons in het onderzoek op veiligheid, haalbaarheid en kosteneffectiviteit van deze techniek voor de behandeling van kwaadaardige hersentumoren (ook wel glioblastomen genoemd).

Het perspectief verbeteren 
Patiënten met een niet-operabel glioblastoom hebben een significant slechtere prognose dan patiënten die wel een operatie kunnen ondergaan. Dat maakt onderzoek naar nieuwe behandelingen actueel en noodzakelijk.

Nauwkeurigheid is cruciaal
Eén van de meest belangrijke technische aspecten van laserbehandeling is het nauwkeurig positioneren van de laser fibers. Als dit niet correct gebeurt, kan het leiden tot onvoldoende weghalen van de tumor en meer complicaties. Dit zou het effect van een nieuwe veelbelovende techniek negatief kunnen beïnvloeden. Het doel van deze studie is om de nauwkeurigheid van laserplaatsing uiterst precies te evalueren. Een onmisbare stap in het toetsen van de haalbaarheid van deze nieuwe techniek, omdat onnauwkeurigheid -zoals iedereen zal begrijpen- hele vervelende consequenties kan hebben.

Hoofdonderzoeker: drs. Ilaria Viozzi, afdeling neurochirurgie Radboudumc

Helpt u Illaria en haar team mee haar onderzoek te realiseren?  
Dat kan!

Klik op de 'Doneer nu'-knop. In actie komen voor het onderzoek van drs. Illaria Viozzi kan ook. Klik dan op 'Start actie'.

Wilt u liever uw donatie overmaken via ons rekeningnummer? Dat kan via NL34RABO 033 00 00 039 o.v.v. ROF2204

View all
€100 26-09-2022 | 21:32 To: EMITT team
€100 26-09-2022 | 12:34 To: Loop mee en geef (laser)licht in de donkere tunnel van hersentumoren! Mooi onderzoek. Ben ooit manager binnen neuro Radboud geweest ook de NVNV neuro club voor verpleegkundigen opgericht en o.a. het internationale WFNN CONGRES in Amsterdam georganiseerd. Dus hoge betrokkenheid bij Neurochirurgie. Veel succes en als ik kan helpen. Ed Baten
€5 25-09-2022 | 21:23 To: Loop mee en geef (laser)licht in de donkere tunnel van hersentumoren! Het lijkt me vreselijk als je geconfronteerd wordt met deze tumorvorm en dan zou het fijn zijn als er behandelmogelijkheden zijn die bijdragen aan vermindering van de symptomen
€25 25-09-2022 | 17:11 To: Mark en Boris De laser Therapie lijkt mij een veelbelovende ontwikkeling. Succes!