Kanker, hoe vertel ik het mijn kinderen?

from €7,650 (26%)

Elk jaar krijgen 3900 adolescenten en jongvolwassenen (adolescents & young adults) in de leeftijd van 18 tot en met 39 jaar de diagnose kanker. Een deel van deze patiënten draagt zorg voor kinderen onder de 18 jaar. Het gezin met een ouder met kanker staat voor enorme uitdagingen. De ouder zal niet alleen het hoofd moeten bieden aan de onzekerheid en onbeheersbaarheid van de diagnose kanker, maar moet ook tegemoet komen aan de behoeften van zijn of haar kinderen. Ouders hebben veel behoefte aan professionele begeleiding vanuit het ziekenhuis o.a. bij de uitleg aan kinderen over de ziekte.

 

Kletspakket
Om ouders te helpen bij de verschrikkelijk moeilijk taak om met hun kinderen te praten over de ziekte, is er enkele jaren geleden gestart in ons ziekenhuis met het verstrekken van het Kletspakket aan ouders met kanker. In dit pakket zit naast een folder “Kanker? Hoe ik vertel dat aan mijn kinderen”, ook de boekjes “Ziekenhuisklets”, “Daantje Vulkaantje”, “Grote boom is ziek” en “de club van ons”. Elk van deze boekjes heeft een functie om ouders te helpen om te goed te communiceren over wat er gaat gebeuren. Daarnaast helpen de boekjes ouders bij het uitwisselen van gevoelens in het gezin. Want bij kanker komen vaak heftige emoties naar boven die onder meer te maken hebben met vertrouwen in jezelf, anderen, het leven en de toekomst. 

 

Troostpakket
Helaas worden niet alle ouders beter; een diep verdriet. Ouders staan dan (opnieuw) voor een duivels dilemma: je wilt kinderen niet eerder dan strikt noodzakelijk confronteren met de harde werkelijkheid en ze hun onbevangenheid en gevoel van vrijheid (nog) niet afnemen, maar tegelijkertijd wil je kinderen wel serieus nemen, hun vertrouwen niet schaden en hen niet alleen laten met hun gevoelens. Ook deze ouders en met de name de kinderen zouden wij graag willen steunen door hen een troostknuffelpakketje aan te bieden. Het troostknuffelpakket helpt een kind door middel van verschillende hulpmiddelen met het verlies van een dierbare. In het pakket zit bijvoorbeeld een zachte troostknuffel maar ook een knutselpakketje om vliegers te maken en een zakje met kinetic zand. Kinderen vinden het soms fijn om niet alles te delen. Daarom zit er een speciaal notitieboekje bij met een onzichtbare pen waarvan de inkt alleen te lezen is met het speciale lampje. We willen ook graag het boekje Papa draak/ Mama draak wordt niet meer beter toe voegen.

 

Welzijn van kinderen en ouders
Door deze bijzondere pakketten aan te bieden, kunnen we niet alleen directe steun bieden aan ouders, maar ook indirect bijdragen aan het welzijn van hun kinderen. Dit kan helpen om de stress en angst die vaak gepaard gaan met het hebben van een ouder met kanker te verminderen.

 

Het hebben van kanker brengt als genoeg stress met zich mee 
Het is belangrijk dat we ons bewust worden van de uitdagingen waar ouders met kanker voor staan en ervoor te zorgen dat ze de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben. Door middel van professionele begeleiding kunnen we AYA-ouders helpen met alle vragen en uitdagingen die ze hebben rondom zichzelf en dus ook de zorgen rondom hun kinderen tijdens deze moeilijke periode. Veel ouders vinden het moeilijk om kanker uit te leggen aan hun kinderen. Het is belangrijk dat dit op een begrijpelijke manier gebeurt, aangepast aan het ontwikkelingsniveau en belevingswereld van elk kind. Beide speciale pakketten helpen hierbij. 

 

Draag bij aan dit bijzondere klets en troostproject!

Met de het doelbedrag van 7650 euro kunnen we een heel jaar lang gezinnen met een jongvolwassen ouder met kanker een klets of troostpakket aanbieden. Stel je eens voor hoe waardevol dit is!

View all
€1,500 26-05-2024 | 11:32 Donatie 30 paketten
€500 04-09-2023 | 10:46