Longkanker: darmbacteriën en adem voorspellen effect immuuntherapie
Immuuntherapie heeft de levensverwachting van mensen met uitgezaaide longkanker aanzienlijk verlengd. In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 14.000 mensen de diagnose longkanker. De meeste van hen komen in aanmerking voor een behandeling met immuuntherapie. Helaas werkt deze behandeling slechts bij de minderheid van de patiënten langdurig. Wij willen kunnen voorspellen welke mensen dit zijn. Hoogste tijd om dit te onderzoeken!
“Stel je voor dat je een longkankerpatiënt bent en je komt in aanmerking voor immuuntherapie. Hoe weet je dan of deze behandeling gaat werken? Wij zijn ervan overtuigd dat darmbacteriën en uitgeademde lucht ons hier meer informatie over kunnen geven. Dit kan ons helpen om de immuuntherapie van nu en van de toekomst te verbeteren”
Wij willen weten bij wie immuuntherapie langdurig werkt
Gezien de hoge kosten en de mogelijke ernstige bijwerkingen, is het wenselijk om de behandeling alleen te geven aan patiënten wiens immuunsysteem langdurig actief blijft tegen kanker. We weten helaas nog niet welke factoren hieraan bijdragen. Met zoveel mensen die jaarlijks longkanker krijgen, is het belangrijk de behandeling alleen te geven als je weet dat deze effectief zal zijn.
Darmbacteriën en uitgeademde lucht kunnen hierbij helpen
Darmbacteriën spelen een belangrijke rol in het aansturen van ons immuunsysteem en kunnen daardoor mogelijk een grote invloed hebben op immuuntherapie. Daarom willen we onderzoeken of darmbacteriën vóór start van de behandeling kunnen voorspellen welke patiënten na een jaar nog steeds goed reageren op immuuntherapie. Daarnaast gaan we onderzoeken of ook individuele componenten in de uitgeademde lucht van longkankerpatiënten kunnen voorspellen wie op immuuntherapie reageert. Beide onderdelen kunnen helpen bij het verbeteren van bestaande immuuntherapieën én het ontwikkelen van nieuwe en mogelijk betere behandelingen in de toekomst.
Medische vooruitgang
Dit onderzoek is niet belastend voor patiënten. Door simpelweg ontlasting in te leveren voor dit onderzoek kunnen patiënten bijdragen aan medische vooruitgang. De informatie die we tijdens dit project verzamelen, kan ons ook helpen bij het verbeteren van bestaande immuuntherapieën en het ontwikkelen van nieuwe en mogelijk betere behandelingen in de toekomst.
Steun dit onderzoek en draag bij aan een betere en betaalbaardere behandeling voor mensen met longkanker!
Hoofdonderzoeker dr. Berber Piet en Alessandra Buma, arts promovendus Radboudumc. Foto: Radboud Oncologie Fonds
Hoofdonderzoeker
Dr. Berber Piet, afdeling longziekten Radboudumc.
Mede-onderzoekers
Alessandra Buma, arts promovendus
Dr. Suzan Pas, medisch moleculair microbioloog
Dr. Rob ter Heine, ziekenhuisapotheker
Prof. dr. Michel van den Heuvel, afdelingshoofd longziekten.
Allen werkzaam bij het Radboudumc.
Helpt u mee dit onderzoek te realiseren?
Heel graag!
Klik op de 'Doneer nu'-knop.
In actie komen voor dit onderzoek kan natuurlijk ook. Klik dan op 'Start actie'.
Wilt u liever uw donatie overmaken via ons rekeningnummer?
Dat kan via NL34RABO 033 00 00 039 o.v.v. ROF2302