Darm- en baarmoederkanker; betere zorg voor vrouwen met Lynch syndroom

van totaal € 47.730 (22%)

Het Lynch syndroom is een erfelijke aandoening die een verhoogde kans geeft op het ontstaan van darmkanker. Darmkanker ontstaat bij patiënten met het Lynchsyndroom op relatief jonge leeftijd, vaak voor hun 50ste levensjaar. Dit is een belangrijk verschil met niet-erfelijke vormen van darmkanker die meestal pas op latere leeftijd ontstaan. Vrouwen met het Lynch-syndroom hebben niet alleen een grote kans op het krijgen van darmkanker, ook de kans op baarmoederkanker is verhoogd.

Hoogste tijd en dubbele aandacht voor deze vrouwen!

Darm én baarmoederkanker vroeg opsporen door screening 
Vrouwen met Lynch syndroom hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van dikke darm (tot 68%) en baarmoederslijmvlieskanker (tot 71%). Daarom wordt deze vrouwen aangeboden om deel te nemen aan een screeningsprogramma met als doel deze twee soorten kanker vroeger op te sporen en bij voorkeur in een voorstadium. Het ultieme doel van deze screening is het ontstaan van kanker te voorkómen en in geval van kanker dit eerder (en beter behandelbaar) op te sporen.

Meerwaarde door beide controles in ziekenhuis te combineren
Voor controles naar dikke darmkanker krijgen de meeste vrouwen met Lynch bij de maag-darmleverarts (MDL-arts) elke twee jaar een kijkonderzoek (coloscopie) van de dikke darm onder een roesje. Voor controles naar baarmoederslijmvlieskanker wordt jaarlijks door de gynaecoloog een inwendige echo gemaakt en weefsel uit de baarmoederholte (pipelle) afgenomen.

''Als je er goed over nadenkt besef je dat het combineren van deze onderzoeken veel kan opleveren. Twee vliegen in een klap; minder vaak naar het ziekenhuis voor een vervelend onderzoek én samenwerking tussen zorgprofessionals. Efficient en patientvriendelijk. Hoogste tijd om dit te onderzoeken''

Patientvriendelijker en efficienter voor vrouwen
Als eerste willen we onderzoeken of het meerwaarde heeft het onderzoek door de MDL-arts en gynaecoloog te combineren. Het gynaecologische onderzoek kan dan tegelijkertijd onder een roesje plaatsvinden ten tijde van het kijkonderzoek van de dikke darm. Voor de patiënt willen we onderzoeken of het een vermindering van pijn oplevert en hoe de patiënt het gecombineerde onderzoek ervaart. Voor de zorgprofessionals willen we onderzoeken of deze combinatie efficiënt en doelmatig is. Samenvattend betreft dit een project waarbij de zorg rondom de patiënt wordt georganiseerd met als doel: minder belastend en pijnlijk onderzoek en minder polikliniekbezoeken voor vrouwen met Lynch die deelnemen aan het screeningsprogramma.

Preventie en betere voorlichting door combinatie beide werkterreinen

Als tweede onderdeel van dit project willen we onderzoeken of vrouwen optimaal voorgelicht worden op gynaecologisch terrein voordat zij eventueel geopereerd worden aan de dikke darm. Deze darmoperatie kan plaatsvinden omdat er kanker is gevonden of als preventieve operatie. Bij een dergelijke operatie kan namelijk worden overwogen om tegelijkertijd preventief de baarmoeder en/of eierstokken met eileiders te verwijderen.

Hiervoor willen de onderzoekers bij een populatie van ongeveer 700 vrouwen met het Lynch syndroom nagaan of ze in de jaren na diagnose een darmoperatie hebben ondergaan. Vervolgens wordt er onderzocht of bij deze vrouwen ook preventief de baarmoeder en/of eierstokken met eileiders zijn verwijderd en of er binnen het jaar voorafgaand aan het darmonderzoek gynaecologische onderzoek is verricht. Dit om te voorkómen dat vrouwen kort na een darmoperatie alsnog een gynaecologische operatie moeten ondergaan omdat er bij een screening na de darmoperatie gynaecologische afwijkingen zijn gevonden. 

Hoofdonderzoekers: 
Drs. Kevin Kwinten (PhD student gynecology)
Dr. Anne van Altena

Medeonderzoekers:
Dr. Joanne de Hullu (gynecologic oncologist)
Dr. Tanya Bisseling (gastroenterologist)
Dr. Mariette van Kouwen (gastroenterologist)
Prof. dr. Nicoline Hoogerbrugge (professor in hereditary cancer)
Prof. dr. Rosella Hermens (professor in personalized oncological healthcare)
Dorien van der Biessen (nurse practitioner gastroenterology)

Helpt u mee dit onderzoek te realiseren?  
Heel graag!
Klik op de 'Doneer nu'-knop.
In actie komen voor dit onderzoek kan natuurlijk ook. Klik dan op 'Start actie'.

Wilt u liever uw donatie overmaken via ons rekeningnummer?
Dat kan via NL34RABO 033 00 00 039 o.v.v. ROF2214

Bekijk alle
€ 10.521 25-04-2024 | 19:10