Maagkanker: Voorkomen hypoglycemie na maagverwijdering

van totaal € 30.600 (0%)

Maagkanker is een ernstige ziekte. Vijf jaar na de diagnose is ongeveer 20% van de patiënten nog in leven.  Een bijzondere, zeldzame vorm van maagkanker is ‘Hereditary Diffuse Gastric Cancer’ (HDGC). Deze erfelijke aandoening ontstaat door een fout in het CDH1- of CTNNA1-gen. Personen die deze DNA-fout dragen, hebben ongeveer 40% kans om in tijdens het leven maagkanker te ontwikkelen. Om dat te voorkomen, kriijgen zij meestal rond hun 20ste tot 30ste levensjaar het advies om hun maag preventief (uit voorzorg) te laten verwijderen.  

Leven zonder maag: een dagelijkse strijd

Een totale maagverwijdering is ingrijpend. Mensen leven dan de rest van hun leven zonder maag. In sommige gespecialiseerde centra wordt sinds enkele jaren geprobeerd om dit zware besluit uit te stellen door middel van regelmatige inwendige controles (endoscopische surveillance). Toch kiezen veel jonge mensen alsnog voor de operatie, uit angst voor kanker. Omdat overleven zonder maag tot voor kort zeldzaam was, weten we nog weinig over de langetermijneffecten. Eén van de heftigste gevolgen is ‘hypoglycemia unawareness’: een gevaarlijke en onvoorspelbare daling van de bloedsuikerspiegel die kan leiden tot flauwvallen of zelfs epileptische aanvallen. 

Nieuwe technologie kan levens veiliger maken

De onvoorspelbare dalingen ontstaan doordat eten na een maagverwijdering direct in de darmen terechtkomt. De alvleesklier maakt dan een grote hoeveelheid insuline aan, maar omdat het eten te snel verdwijnt, daalt het bloedsuikergehalte plotseling – met gevaarlijke gevolgen. Helaas weten dieetmaatregelen en medicijnen lang niet altijd om dit te voorkomen. 

Maar er is hoop! 

Bij mensen met diabetes type 1 blijkt een continu glucosebewakingssysteem zeer effectief in het voorkomen van zulke onvoorspelbare dalingen aanvallen. Hoewel de oorzaken verschillen, kampen mensen zonder maag net als diabetespatiënten met gevaarlijke schommelingen in hun bloedsuikerspiegel. Wij denken daarom dat dit systeem ook kan werken voor mensen zonder maag. Stel je eens voor hoeveel beter hun kwaliteit van leven zou kunnen worden!



Hoofonderzoeker 
dr. Tanya Bisseling, MDL arts, erfelijke oncologie

Medeonderzoeker 
Larissa van der Sluis, arts-onderzoeker erfelijke maagkanker 

 

Help mee aan baanbrekend onderzoek 
Om bovenstaande hypothese te bewijzen en deze mensen een veiliger, stabieler leven te geven, is onderzoek dringend nodig. Met uw steun kunnen wij dit realiseren.  

Doneer vandaag nog en help mee om het verschil te maken voor mensen die hun leven zonder maag moeten voortzetten.  
Samen kunnen we een toekomst zonder angst voor hypoglycemie (lage suikers)  mogelijk maken!!


Klik op de 'Doneer nu'-knop.
In actie komen voor dit onderzoek kan natuurlijk ook. Klik dan op 'Start actie'.

Wilt u liever uw donatie overmaken via ons rekeningnummer?
Dat kan via NL34RABO 033 00 00 039 o.v.v. ROF2502