Mogelijk uitstel zware hormoon- en chemotherapie bij prostaatkanker

Afgesloten Je kunt niet meer doneren of in actie komen
Streefbedrag behaald
van totaal € 50.000 (100%)

Dit onderzoek is door Stichting Kanker Zien geadopteerd. Met de opbrengst van Zeven voor Leven heeft men dit onderzoek gefinancierd. Wij bedanken alle "fietsers" voor hun inzet!

 

De veelbelovende behandeling met het nieuwe ‘Lutetium-177-PSMA’ is inmiddels uitgebreid onderzocht in uitbehandelde prostaatkankerpatiënten in een wereldwijde studie, waaraan ook het Radboudumc heeft meegedaan. Het Radboudumc heeft daarnaast een kleine studie uitgevoerd in een veel vroeger stadium van prostaatkanker, waarbij met een lage dosering gekeken is of deze therapie in dit vroege stadium van ziekte veilig is. Op basis van de resultaten van deze kleine studie willen we nu een grotere vervolgstudie opzetten met een hogere dosis.

Prostaatkanker is de meest voorkomende kanker bij mannen. In Nederland krijgen jaarlijks meer dan 10 000 mannen de diagnose prostaatkanker en overlijden 2500 mannen aan deze ziekte. Wanneer de ziekte is uitgezaaid, dan is genezing momenteel niet meer mogelijk, de ziekte kan alleen vertraagd worden. Er is daarom dringende behoefte aan nieuwe vormen van therapie.

Milde bijwerkingen
De beoogde studie zal worden uitgevoerd in prostaatkankerpatienten waarbij er een of meerdere uitzaaiingen zijn gevonden, maar die nog niet zijn gestart met bijvoorbeeld hormoontherapie of chemotherapie. Deze beide vormen van therapie hebben veel nadelige bijwerkingen en zijn daardoor erg belastend voor de patient. Bij hormoontherapie wordt de patient in feite chemisch gecastreerd, wat uiteraard gevolgen heeft voor de kwaliteit van leven. De Lu-177-PSMA therapie heeft slechts milde bijwerkingen. We hopen daarom met deze studie aan te tonen dat we dankzij deze nieuwe therapie de andere, meer belastende therapieen kunnen uitstellen.

Half jaar gevolgd
Patiënten in de behandelgroep van de studie zullen twee keer een injectie krijgen met Lu-177-PSMA therapie en worden vervolgens een half jaar gevolgd. Patiënten in de controlegroep krijgen in eerste instantie geen behandeling. Echter, als bij hen de prostaatkanker zich verder uitbreidt, krijgen ze alsnog ook twee injecties met Lu-177-PSMA therapie (dit is een zogenaamde cross over studie). Andere medische centra die meedoen zijn het AvL ziekenhuis in Amsterdam, het AMC in Amsterdam en het UMCG in Groningen.

Binnenkort beschikbaar
Het Lutetium-177-PSMA komt dankzij een grote wereldwijde studie waarschijnlijk binnenkort beschikbaar voor uitbehandelde prostaatkankerpatiënten. Het Radboudumc kijkt graag vooruit en wil met een nieuwe studie deze therapie ook beschikbaar maken in een veel vroeger stadium van ziekte, waarmee andere meer belastende therapieën mogelijk worden uitgesteld en de kwaliteit van leven verbetert.

Hoofdonderzoeker:   Prof. Dr. James Nagarajah en Ir. Annemarie Eek
Mede-onderzoekers: Prof. Dr. Winald Gerritsen, Prof. Dr. Fred Witjes, Prof. Dr. Jelle Barentsz

Helpt u James en Annemarie mee hun onderzoek te realiseren?  
Dat kan!

Klik op de 'Doneer nu'-knop. In actie komen voor het onderzoek van prof. dr. James Nagarajah kan ook. Klik dan op 'Start actie'.

Wilt u liever uw donatie overmaken via ons rekeningnummer? Dat kan via NL34RABO 033 00 00 039 o.v.v. ROF2003

Bekijk alle
€ 5 17-09-2021 | 14:45 Voor goede doel
€ 25.000 20-02-2021 | 13:52
€ 25.000 16-07-2020 | 12:15