Move2Live - Kanker en bewegen

Closed You can't donate or start fundraising anymore
Target reached
from €90,000 (100%)

Dat bewegen goed is tegen hart- en vaatziekten, depressies en diabetes weten de meeste mensen wel. Maar dat bewegen ook bescherming biedt tegen kanker, is veel minder bekend. Toch komen er steeds meer studies die laten zien dat bewegen ook bescherming biedt tegen het ontstaan van kanker en dat bewegen, en de daaraan gerelateerde fitheid, ook kan helpen bij het herstel na kanker.

Bewegen is tegenwoordig veel minder vanzelfsprekend dan het vroeger was. Voor veel van onze dagelijks activiteiten is nauwelijks enige fysieke inspanning vereist. Dat inactiviteit een risicofactor is voor het ontstaan van kanker weten we pas sinds kort. Een steeds groter deel van de samenleving krijgt te maken met kanker, sinds 2008 is kanker doodsoorzaak nummer 1 in Nederland met zo’n 45.000 doden per jaar. Bij ruim 100.000 mensen wordt jaarlijks kanker gediagnostiseerd en bijna 3% van de bevolking heeft kanker. Mannen overigens vaker dan vrouwen.

Tijdens de behandeling van kanker is vermoeidheid een van de meest voorkomende klachten. Ongeveer 70% van de patiënten met kanker geeft vermoeidheidsklachten aan tijdens de behandeling en bij 30% blijven die klachten bestaan ook na de behandeling. Toch weten we over de relatie bewegen en kanker ook nog heel veel niet! Hoeveel moet je nou bewegen om de kans op kanker te verkleinen, en verschilt dat per kanker of verschilt dat tussen mannen en vrouwen? En gaat het dan vooral om het bewegen wat je in een ver verleden gedaan hebt of is het huidige bewegen van groter belang?

In het Radboudumc beschikken wij over onderzoeksgegevens voor wat betreft bewegen en gezondheid van 22.000 mensen. Dit zijn mensen die hebben meegedaan aan de Nijmeegse Vierdaagse en Zevenheuvelenloop onderzoeken (2011-2015). We weten van deze mensen het beweegpatroon in het verleden en de huidige fysieke activiteiten. Ook weten we wie er kanker gehad hebben en welke vorm. Deze database biedt de unieke mogelijkheid om aanvullende vragen te beantwoorden.

Dit project heeft de volgende 2 doelen:

  1. De relatie bewegen en kankerverder uit diepen aan de hand van het groot gezondheid en bewegen vragenlijsten onderzoek. Gegevens van de Vierdaagse en Zevenheuvelenloop populatie kunnen vergeleken worden met ander studies in Nederland waaraan minder sportieve mensen hebben deelgenomen op beweging en het voorkomen van kanker.
  2. De relatie bewegen en herstel na kankerbegrijpen. Op grond van gegevens uit het vragenlijstenonderzoek (n=22.000) zullen we aanvullende metingen verrichten en vragenlijsten uitzetten om meer inzicht te krijgen in de groep mensen die kanker gehad hebben maar inmiddels weer de Vierdaagse lopen of deelnemen aan de Zevenheuvelenloop. Dit kan belangrijke informatie opleveren voor een “succesvol” herstel na kanker.

Hoofdonderzoeker: Maria Hopman, Hoogleraar Fysiologie.

View all
€27,923 16-03-2020 | 16:00
€100 02-01-2020 | 11:22
€5,791 07-11-2019 | 13:23 To: Donatie actie bedrijven voor MOVE2LIVE
€56,186 07-11-2019 | 10:36