Multipel Myeloom, ontwikkeling van een sterkere immuuntherapie

Multipel Myeloom (ziekte van Kahler) is een bloedkanker welke in meeste patiënten niet genezen kan worden. Meeste therapieën zijn dan ook gericht op het zo veel mogelijk vernietigen van de kankercellen, waarbij in veel patiënten de kanker ongevoelig voor de behandeling wordt. Dit leidt ertoe dat slechts de helft van de patiënten 5 jaar na diagnose nog in leven is.
Veelbelovende behandeling
Immuuntherapie is een veelbelovende behandeling voor verschillende soorten kanker. Met name voor patiënten waarbij reguliere therapie zoals chemotherapie of bestraling onvoldoende effectief is, kan immuuntherapie een uitkomst bieden. Een veelbelovende immuuntherapie is genaamd CAR T-cel therapie. Hierbij worden afweercellen van de patiënt, de zogenaamde T-cellen, in het laboratorium aangepast om de tumorcellen beter te herkennen, en effectiever te bestrijden. Dit doet men door een ‘Chimeric Antigen Receptor’ (CAR) op deze cellen te plaatsen. Hierna worden deze CAR T-cellen teruggegeven aan de patiënt middels een infuus, waar ze in de bloedbaan de weg naar de kankercellen kunnen vinden om deze aan te vallen.
Maar helaas niet voor elke patiënt
Ondanks veelbelovende resultaten, is deze therapie nog zeker niet bij elke patiënt succesvol en is de kans op terugkeer van ziekte na een aanvankelijk effect helaas nog steeds reëel. De afgelopen jaren is steeds duidelijker geworden hoe de afweercellen deze strijd uiteindelijk kunnen verliezen. Hierbij blijkt de omgeving gecreëerd door de multipel myeloom cellen een belangrijke rol te spelen. Deze omgeving remt de afweercellen in hun aanval tegen de kankercellen.
Op weg naar een langdurige genezing
In dit project gaan we een optimale CAR T-cel therapie ontwikkelen, waarbij we de CAR T-cellen gaan beschermen tegen deze remmende omgeving. Wij verwachten dat de CAR T-cel therapie ontwikkelt in dit project uiteindelijk zal leiden tot een diepere en langdurige genezing van patiënten met Multipel Myeloom.
Hoofdonderzoeker
Dr. Harry Dolstra
Mede-onderzoekers
Dr. Anniek van der Waart
Dr. Willemijn Hobo
Ter nagedachtenis
Dit onderzoek is gestart door een donatie van Bergh in het Zadel. Cor Bolck heeft zich tientallen jaren ingezet voor deze stichting en leed zelf aan de ziekte van Kahler.
Het is een wens van het bestuur van Bergh in het Zadel dat zijn nalatenschap ingezet wordt voor een onderzoek om mensen met de ziekte van Kahler een beter perspectief te bieden