Myxofibrosarcomen, een zoektocht naar een betere behandeling

from €228,500 (63%)
Together, we've covered 1.049 km

Onderzoek naar kanker leidt steeds vaker tot een grotere overlevingskans en betere behandelingen tegen de ziekte, maar wat als je een zeldzame vorm van kanker hebt? Vaak blijkt dan dat er nog te weinig onderzoek is gedaan, waardoor de overlevingskans fors achterblijft op die van patiënten met veelvoorkomende kankers. Voor patiënten met myxofibrosarcomen is dit niet anders: Prof. dr. Hans de Wilt: “Wij willen amputaties bij patiënten met myxofibrosarcomen voorkomen en het liefst ook echt een therapie vinden die goed aanslaat, ook bij uitgezaaide ziekte.”

Immunotherapie en doelgerichte therapie worden binnen het onderzoek naar kanker gezien als veelbelovende en effectieve manieren om kanker aan te pakken: er worden mooie resultaten behaald door toepassing bij veelvoorkomende vormen van kanker. Dr. Ingrid Desar: “Niet elke vorm van kanker wordt helaas door deze therapieën succesvol aangepakt. Het onderzoek blijft achter bij zeldzame kankers; het is moeilijker om grotere aantallen patiënten te verzamelen en financiering te vinden voor onderzoek. Door meer preklinisch onderzoek te doen naar myxofibrosarcomen willen wij deze zeldzame kankersoort beter begrijpen en nieuwe aanknopingspunten vinden voor doelgerichte therapie.”

Zeldzaam
Myxofibrosarcomen zijn zeldzame tumoren in de weke delen. Meestal ontstaan ze in spier- of bindweefsel van een arm of been. In Nederland zijn er per jaar ongeveer 1400 patiënten met sarcomen. Een myxofibrosarcoom komt nóg minder vaak voor: enkele tientallen gevallen per jaar. Hoewel genezing mogelijk is, komen de tumoren vaak terug. “Als de tumoren lokaal blijven, kunnen ze succesvol worden behandeld met een uitgebreide operatie en bestraling. Maar ondanks deze intensieve behandeling is de kans op terugkeer aanwezig en is het helaas soms nodig om over te gaan tot een amputatie. Daarnaast ontwikkelt 10-40% van de patiënten uitzaaiingen. Als er eenmaal uitzaaiingen zijn, kan de patiënt niet meer genezen en is de overleving ondanks chemotherapie kort: gemiddeld 1,5 jaar,” legt dr. Ingrid Desar uit.

 

‘Ook deze patiënten verdienen het om baat te hebben bij onderzoek!’

 

Moeilijk te herkennen 
Als patiënten met myxofibrosarcomen worden geopereerd, volgt vaak een tweede operatie. De Wilt: “Opnieuw opereren is vaak nodig, omdat de chirurg moeite heeft om de grenzen van dit type sarcoom te herkennen door zijn sprieterige groei. Bij een eerste operatie wordt dan een deel van het aangetaste weefsel gemist, waardoor er tumorcellen in het lichaam achterblijven. Meer kennis over myxofibrosarcomen is nodig om dit in de toekomst te voorkomen middels passende voorbehandeling.”

 

Potentie nieuw onderzoek naar behandeling
Het Radboudumc is een expertisecentrum op het gebied van sarcomen en doet ook specifiek onderzoek naar myxofibrosarcomen. Dr Yvonne Versleijen: “We zien gelukkig dat er in het weinige onderzoek dat naar myxofibrosarcomen gedaan is, specifieke kenmerken op de kankercellen worden gevonden waar medicijnen op kunnen aangrijpen. Daar kunnen we mee starten.

We gaan myxofibrosarcoomweefsels op deze kenmerken onderzoeken. Verder gaan we bestaande data van het IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland) analyseren en wordt er aanvullende data toegevoegd uit andere expertisecentra. Uiteindelijk hopen we dat meer inzicht in het natuurlijke gedrag van myxofibrosarcomen en de specifieke kenmerken voor doelgerichte of immunotherapie de prognose en kwaliteit van leven voor patiënten met myxofibrosarcomen gaat verbeteren.”

Met uw donatie steunt u met name laboratoriumonderzoek, waarbij onderzoekers in het Radboudumc in myxofibrosarcoomweefsels zoeken naar de meest geschikte therapie. Door dit werk te doen, kunnen onderzoekers farmaceuten overtuigen om meer te investeren in patiëntenonderzoek naar nieuwe behandelingen tegen myxofibrosarcomen.


Hoofdonderzoekers: 
Dr. Ingrid Desar, prof. Hans de Wilt

Mede-onderzoekers:
Dr. Yvonne Versleijen-Jonkers
Chiel van der Horst


Het onderzoeksteam v.l.n.r. Chiel van der Horst, dr. Yvonne Versleijen-Jonkers, prof. dr. Hans de Wilt en dr. Ingrid Desar

Helpt u Chiel, Yvonne, Hans en Ingrid mee hun onderzoek te realiseren? Dat kan!

Klik op de 'Doneer nu'-knop. In actie komen voor het onderzoek van dr. Ingrid Desar en prof. Hans de Wilt kan ook. Klik dan op 'Start actie'.

Wilt u liever uw donatie overmaken via ons rekeningnummer? Dat kan via NL34RABO 033 00 00 039 o.v.v. ROF1909.

 

View all
€25 12-05-2024 | 21:28
€25 10-05-2024 | 09:40
€50 08-05-2024 | 21:10
€25 24-03-2024 | 13:32 To: Run for research
View all

Oncologen in actie tijdens Swim to Fight Cancer Nijmegen

07-07-2021 | 13:56 Het Radboud Oncologie Fonds heeft, door de inzet van chirurg oncoloog Hans de Wilt en internist oncoloog Ingrid Desar, het evenement Swim to fight Cancer ­omarmd. Samen met patiëntenplatform sarcomen gaan zij op 29 augustus zwemmen in de Spiegelwaal in Nijmegen. Met het geld dat wordt binnen­gehaald kan onderzoek naar zeldzame kanker (myxofibrosarcomen) gedaan worden. Hans de Wilt noemt dit initiatief belangrijk voor onderzoek naar kanker in het ziekenhuis. Help deze oncologen en doe mee!  Swim to Fight Cancer is een ­recreatief zwemevent in de Spiegelwaal in ­Nijmegen waarbij deelnemers en teams zoveel ­mogelijk donaties ­ophalen voor onderzoek naar kanker. Het onderzoek naar myxofibrosarcomen van het Radboudumc is door Swim to Fight Cancer Nijmegen gekozen om te steunen als regionaal doel. Wat is er mooier dan dat zoveel mogelijk sportievelingen meezwemmen voor dit goede doel. Zo kan je laten zien dat je het wetenschappelijk onderzoek naar kanker belangrijk vindt! Deelnemers, van jong tot oud, kunnen mee zwemmen om geld in te zamelen. Er zijn afstanden voor jeugd en volwassenen. Als deelnemer haal je namelijk zoveel mogelijk donaties op voor onderzoek naar kanker. Fight cancer Samen kunnen we ervoor zorgen dat de oudste stad van Nederland óók een sterke vuist kan maken in de strijd tegen kanker! Inschrijven kan via: nijmegen.swimtofightcancer.nl. Neem voor meer info contact op met Marieke Kokkeler (Marieke.kokkeler@radboudumc.nl) of Annemiek Melchers (annemiek.melchers@radboudumc.nl) of bel 024 366 83 28.Foto: Swim to Fight Cancer Nijmegen
Read more