Prompt een Snor

In actie voor persoonsgerichte behandelingen bij prostaatkanker

Ieder jaar is het weer zover: mannen laten in november massaal hun snor staan om aandacht te vragen voor prostaatkanker en andere mannenkankers.

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker onder mannen. In Nederland krijgen jaarlijks meer dan 10 000 mannen de diagnose prostaatkanker en overlijden 2500 mannen aan deze ziekte. Ook in het Radboudumc willen we ons sterk maken voor een beter perspectief voor mannen met prostaatkanker.

Ook dit jaar vragen we weer artsen, patiënten, en donateurs een maand lang hun snor te laten staan. In 2020 haalden we samen met onze actievoerders (snorremannen en vrouwen) ruim 100K op! Dat gaan we dit jaar weer doen:-)

De actie 'Prompt een Snor' heeft dit jaar twee onderzoeken in het Radboudumc geadopteerd als doelbesteding van de actie:

Onderzoek 1: De meest effectieve therapie voor iedere patiënt met prostaatkanker 


In dit onderzoek gaan we specifiek op zoek naar patiënten met bepaalde tumor-profielen om hen daadwerkelijk een persoonsgerichte behandeling aan te bieden, vóórdat de standaard therapiemogelijkheden uitgeput zijn. In het Radboudumc is er veel expertise en de mogelijkheid tot het geven van (studie) behandelingen met doelgerichte therapieën, zoals de zogenaamde PARP-remmers en (checkpoint) immunotherapie. We stellen ons tot doel om te bewijzen dat voor deze patiënten moleculaire voorsortering plus een ‘gematchte’ (immuun)therapie veel beter werkt dan de gebruikelijke behandelwijze zonder vroegtijdig DNA-onderzoek. Om de uitkomsten van deze studie van direct nut te laten zijn voor prostaatkankerpatiënten is onze ambitieuze insteek dat we een positief resultaat direct implementeren in de landelijke gezondheidszorg.
Met het geld wat vorig jaar werd ingezameld konden we 80 patiënten de mogelijkheid voor moleculaire diagnostiek aan te bieden tot het einde van 2021. Wij willen daarom het PROMPT project amenderen en uitbreiden tot 600 patiënten (projectduur 3 jaar). Er zijn nog tekorten voor de kosten van de moleculaire diagnostiek. We hopen met de steun van het alle donateurs en actievoerders dit jaar 80 extra patiënten toe te kunnen voegen aan dit onderzoek.


Onderzoek 2: Pionierswerk voor betere behandelingen van blaas- en prostaatkanker

Personaliseren van de behandeling van patienten met urogenitale tumoren middels immuun-fenotypering, het kweken van organoïden en next-generation sequencing (PIONEER)


Sinds enkele jaren is het mogelijk om uit tumorbiopten driedimensionale tumormodellen (organoïden) te kweken in het laboratorium Experimentele Urologie van het Radboudumc. Het vergelijken van het DNA van gekweekte organoïden uit o.a. prostaat- en blaaskankercellen heeft bevestigd dat organoïden zeer lang dezelfde moleculaire fouten bevatten als de oorspronkelijke tumor. Organoïden kunnen vervolgens worden gebruikt voor het breed testen van geneesmiddelen in de kweekfles, wat zeer waardevol kan zijn om te leren voorspellen wat de respons op therapie zal zijn. 

Naast de DNA profielen die in kaart worden gebracht in de tumormodellen en biopten, willen we het tumorweefsel wat afgenomen wordt ook gebruiken om de immuuncellen aanwezig in de kanker te karakteriseren. De samenstelling en activatie van immuuncellen in de tumor is namelijk van invloed gebleken op de voortgang van de ziekte en kan mogelijk ook voorspellend zijn voor de respons op een bepaalde therapie, zoals immunotherapie. We verwachten dat dit onderzoek belangrijke nieuwe inzichten kan geven in de relatie tussen tumor en immunologische eigenschappen en de gevoeligheid voor verschillende systemische therapieën.

Het kunnen uitvoeren van dit onderzoek betekent dat we beter kunnen inschatten welke vorm van blaas of prostaatkanker goed zal reageren op een bepaalde therapie. De uitkomsten van deze exploratieve studie dienen als basis voor een nieuwe klinische studie, waarmee de uitkomsten van de tumormodellen worden gekoppeld aan doelgerichte behandelingen voor patiënten met blaas- en prostaatkanker. Voor een patiënt kunnen de resultaten van dit onderzoek leiden tot minder onnodige en niet-effectieve behandelingen, waarmee de kwaliteit van leven zou kunnen verbeteren door onder andere minder blootstelling aan medicijnen en hun bijwerkingen. Bovendien kan de effectiviteit van de behandeling toenemen waarmee betere uitkomsten en genezingskansen worden verkregen!

Hoofdonderzoeker/aanvrager
dr. Niven Mehra

Mede-onderzoekers
prof. dr. Winald Gerritsen 
dr. Inge van Oort 
prof. dr. Maarten IJzerman 
prof. dr. Marjolijn Ligtenberg 
prof. dr. Katrien Grunberg 
prof. dr. Jack Schalken

Helpt u Niven mee zijn onderzoek te realiseren?  
Dat kan. Klik op de 'Doneer nu'-knop. In actie komen voor het onderzoek van dr. Niven Mehra kan ook. Klik dan op 'Start actie'.

 

 

 

View all
€25 23-10-2021 | 10:18 To: Ik zal mijn snor niet drukken maar groeien gaat niet lukken!
€100 22-10-2021 | 18:59 To: Heb ik toch prompt een snor 2021 Succes met het onderzoek.
View all

Symposium Prostaatkanker

30-09-2021 | 10:27 ‘Persoonsgerichte zorg: ­nieuwe ­behandelopties, genetica en biomarkers’. Vrijdag 22 oktober 2021 – 14.00 uur Graag nodigen wij u uit voor onze Symposium Prostaatkanker op vrijdag 22 ­oktober 2021. Het thema van de bijeenkomst is: ‘Persoonsgerichte zorg: ­nieuwe ­behandelopties, genetica en biomarkers’. De ­ontwikkelingen in de diagnostiek en ­behandeling van ­prostaatkanker staan gelukkig niet stil. Helaas is niet altijd betrouwbare ­informatie hierover te vinden die ook begrijpelijk is voor ­patiënten. Daarvoor is dit jaarlijks ­terugkerend patient symposium opgezet. Hier staan we volop stil bij nieuwe inzichten in de biologie, diagnostiek en behandeling van prostaatkanker. Verschillende specialisten uit het veld zullen de ­nieuwste ­inzichten belichten. Uiteraard is er ook volop ruimte voor uw inbreng en ­discussie. U bent vanaf 14.00 uur van harte welkom in het Experience Center / Auditorium van Het Radboudumc. Tenslotte zal ook een korte introductie gegeven worden over de Prompt een Snor actie van 2021. Wilt u zich opgeven? Mail dan naar info@radboudoncologiefonds.nl en geef aan met hoeveel personen u komt. Er zijn 75 plekken beschikbaar. Het symposium is ook per streaming te volgen. We hopen u op 22 oktober te zien!   Sprekers en thema’s Uroloog (volgt)  Nieuwe inzichten in diagnostiek en precisie behandeling van gelokaliseerd prostaatkanker Dr. Linda Kerkmeijer  Radiotherapie voor gelokaliseerd en beperkt uitgezaaid prostaatkanker Prof. Dr. James Nagarajah PSMA-radioligand therapie Dr. Harm Westdorp Ontwikkelingen in het veld van immunotherapie Dr. Niven Mehra Vroegtijdig moleculaire diagnostiek voor uitgezaaid prostaatkanker (PROMPT studie) Dr. Marleen Kets Prostaatkanker en erfelijkheid, welke gevolgen zijn er voor familieleden                Drs. Sofie Tolmeijer Biomarkers en een persoonlijk(er) behandelplan   LocatieExperience Centrum / Auditorium Radboudumc (tegenover de hoofdingang)Route 6Geert Grooteplein 156525 EZ NijmegenSnel de juiste route vindenhttps://www.radboudumc.nl/patientenzorg/bereikbaarheidParkeren:Parkeergarage RadboudumcAanmelden:Aanmelden kan via onderstaand mailadres. Geef hierbij duidelijk aan met hoeveel personen u verwacht te komen. Voorafgaand aan het Symposium ontvangt u een bericht met de laatste informatie.Klik hier om aan te melden: info@radboudoncologiefonds.nlCoronaCheck-appIn verband met de coronamaatregelen is het van belang voor het bijwonen van het symposium een geldige QR-code te tonen in de ­CoronaCheck-app. Meer ­informatie over de CoronaCheck-app kunt u vinden op www.­coronacheck.nl. Het symposium is ook per streaming te volgen. Zodra u zich heeft aangemeld ontvangt u de link waarmee u het symposium online kunt bijwonen.   Meld je aan  
Read more