Lopen voor het Radboud Oncologie Fonds maakte onze 4Daagse extra bijzonder

11-05-2023 | 12:49

Jan Menno was ervan overtuigd de 4Daagse maar één keer in zijn leven te gaan lopen. Nadat zijn partner Goverdien deze al twee keer had gelopen wilde hij de uitdaging ook een keer aan gaan. En dat gebeurde. Samen met een vriend liepen zij de vier dagen in de omgeving van Nijmegen. Maar bij die ene keer bleef het niet. En dat kwam door de magie van Via Gladiola.

Bloemen op het bed 
Goverdien: “Het was een mooie editie. We hadden goed getraind en het was mooi weer. De vierde dag liepen we op de Via Gladiola langs het Radboudumc. Jan Menno: “We zagen een stuk of 40 witte tentjes langs de kant staan met al die zieke mensen in bedden. Daar lag ook een heel teer meisje, met héle dunne armpjes, maar met een brede lach naar ons te zwaaien. Daar waren we zo van onder de indruk. Het eerste kwartier daarna waren we even stil. In gedachte bij dat meisje en die andere zieke mensen.” Bij de finish kan Jan Menno het nog niet loslaten. Goverdien: “Hij zei daar meteen: Ik moet terug. Mét bloemen voor die mensen.” Op dat moment besluiten ze om het volgende jaar weer te gaan lopen en bloemen mee te nemen om uit te delen aan iedereen die in een bed ligt bij het Radboudumc. 

Zo gebeurde het dat zij in 2019 weer aan de start stonden. Op de laatste dag pikken ze 40 zonnebloemen op bij familie in Malden. Jan Menno lacht: “Je zag iedereen kijken en denken: Waarom loopt die man nu met zoveel zonnebloemen? Ik heb aan iedereen die in bed lag bij het Radboudumc een een zonnebloem gegeven. Mijn missie was volbracht.”

Wandelen met een doel
In 2022 zagen we op de site van de Vierdaagsesponsorloop de oproep om te lopen voor het Radboud Oncologie Fonds. Jan Menno: “Dat vonden wij mooi aansluiten bij het hele verhaal. Tóch weer het Radboudumc.” Ze besloten een actie aan te maken en brachten hun omgeving op de hoogte van hun plan. Goverdien: “In onze omgeving hebben wij ook verschillende mensen die helaas te maken hebben met kanker. Dus je weet waarvoor je het doet. We werden door het Radboud Oncologie Fonds uitgenodigd om mee te lopen met de vlaggenparade. De officiële opening van de 4Daagse. Dat was zo bijzonder. Daar kwamen we ook andere deelnemers tegen die voor het Radboud Oncologie Fonds liepen.”

Een bijzondere aanmoediging
Jan Menno: “Tijdens de vlaggenparade vertelde één van de deelnemers ons dat hij door de bijwerkingen van zijn behandeling tegen kanker niet meer met de 4Daagse mee kon lopen. Hij besloot om iedere dag langs de kant te gaan staan en alle lopers uit de groep aan te moedigen. Soms al om zes uur ’s ochtends. Dat voelde zo goed. Elke dag verheugden we ons op het moment dat we hem zagen. En wij niet alleen, dit gold voor de hele groep. 

Goverdien: “Wat ook weer heel bijzonder was, was de intocht op de Via Gladiola bij het Radboudumc. We werden zo enthousiast binnengehaald door het Radboud Oncologie Fonds. Zelfs de rode loper was uitgelegd. Onder luid applaus kregen we onze speciale medaille opgespeld. Het was ook fijn om onze mede sponsorlopers daar te ontmoeten en samen wat te drinken, een foto te maken en te beseffen dat we het gehaald hadden. Met sommige van hen hebben we nog steeds af en toe contact. Ja, het was echt wederom een 4Daagse die indruk heeft gemaakt.”