DEDICATION

Steun ons onderzoek en help de behandeling van longkanker verbeteren!

Still to go

from €15.000 (11%)

Foto van links naar rechts: Alessandra Buma (M.D.), onderzoekster van de afdeling Longziekten die actief betrokken is bij het personaliseren van longkankerbehandelingen en tevens hoofdonderzoekster van het darmbacterieonderzoek; Leila-Sophie Otten (PharmD.), onderzoekster vanuit de Apotheek die actief betrokken is bij het verbeteren van huidige longkankerbehandelingen; Judith Verdonk (PharmD.), onderzoekster vanuit het Laboratorium Medische Immunologie die actief onderzoek doet naar de rol van het immuunsysteem in longkanker.

 

Wij willen de immuuntherapiebehandeling van uitgezaaide longkanker verbeteren. In Nederland krijgen elk jaar ongeveer 14.000 mensen de diagnose longkanker. Bij de meeste mensen is er dan al sprake van uitgezaaide ziekte. Immuuntherapie heeft ervoor gezorgd dat mensen met uitgezaaide longkanker veel langer leven. Toch werkt deze immuuntherapiebehandeling maar bij minder dan de helft van alle mensen gedurende minstens 1 jaar. Omdat de behandeling ernstige bijwerkingen kan geven en erg duur is (bijna 8.000 euro per persoon per maand), willen we de behandeling het liefste alleen geven als we weten dat deze effectief gaat zijn.

Het is bekend dat darmbacteriën een grote rol spelen in de aansturing van ons immuunsysteem. Met dit onderzoek willen wij bekijken of we op grond van bacteriën in de darmen van mensen met longkanker kunnen voorspellen wie er goed op immuuntherapie gaat reageren. Hiermee kunnen we hopelijk beter begrijpen waarom longkanker wel of juist niet op de behandeling reageert. Ons onderzoek is niet heel belastend voor mensen om aan deel te nemen. We vragen mensen die deelnemen alleen of ze hun eigen ontlasting een aantal keer inleveren als ze toch voor afspraken naar het ziekenhuis komen.

Via het Radboud Oncologie Fonds starten wij nu een crowdfunding om geld in te zamelen voor de uitvoering van dit onderzoek. Judith Verdonk en Leila-Sophie Otten, die zelf ook onderzoek doen naar de rol van het immuunsysteem in longkanker en het verbeteren van huidige behandelingen, zullen de Nijmeegse Vierdaagse gaan lopen om hier aan bij te dragen. De kennis die we tijdens dit project opdoen zou ons kunnen helpen huidige immuuntherapiebehandelingen te verbeteren en mogelijk nieuwe behandelingen te ontwikkelen.

Wij hopen op uw steun om steeds een stap verder te komen in het verbeteren van de longkankerzorg om patiënten met uitgezaaide longkanker een betere toekomst te kunnen bieden!

View all
€5 31-05-2023 | 09:39
€50 30-05-2023 | 21:22
€25 30-05-2023 | 16:46
€40 30-05-2023 | 16:40
€10 25-05-2023 | 07:24