DEDICATION

Steun ons onderzoek en help de behandeling van longkanker verbeteren!
from €15,000 (27%)

Foto van links naar rechts: Alessandra Buma (M.D.), onderzoekster van de afdeling Longziekten die actief betrokken is bij het personaliseren van longkankerbehandelingen en tevens hoofdonderzoekster van het darmbacterieonderzoek; Leila-Sophie Otten (PharmD.), onderzoekster vanuit de Apotheek die actief betrokken is bij het verbeteren van huidige longkankerbehandelingen; Judith Verdonk (PharmD.), onderzoekster vanuit het Laboratorium Medische Immunologie die actief onderzoek doet naar de rol van het immuunsysteem in longkanker.

 

Wij willen de immuuntherapiebehandeling van uitgezaaide longkanker verbeteren. In Nederland krijgen elk jaar ongeveer 14.000 mensen de diagnose longkanker. Bij de meeste mensen is er dan al sprake van uitgezaaide ziekte. Immuuntherapie heeft ervoor gezorgd dat mensen met uitgezaaide longkanker veel langer leven. Toch werkt deze immuuntherapiebehandeling maar bij minder dan de helft van alle mensen gedurende minstens 1 jaar. Omdat de behandeling ernstige bijwerkingen kan geven en erg duur is (bijna 8.000 euro per persoon per maand), willen we de behandeling het liefste alleen geven als we weten dat deze effectief gaat zijn.

Het is bekend dat darmbacteriën een grote rol spelen in de aansturing van ons immuunsysteem. Met dit onderzoek willen wij bekijken of we op grond van bacteriën in de darmen van mensen met longkanker kunnen voorspellen wie er goed op immuuntherapie gaat reageren. Hiermee kunnen we hopelijk beter begrijpen waarom longkanker wel of juist niet op de behandeling reageert. Ons onderzoek is niet heel belastend voor mensen om aan deel te nemen. We vragen mensen die deelnemen alleen of ze hun eigen ontlasting een aantal keer inleveren als ze toch voor afspraken naar het ziekenhuis komen.

Via het Radboud Oncologie Fonds starten wij nu een crowdfunding om geld in te zamelen voor de uitvoering van dit onderzoek. Judith Verdonk en Leila-Sophie Otten, die zelf ook onderzoek doen naar de rol van het immuunsysteem in longkanker en het verbeteren van huidige behandelingen, zullen de Nijmeegse Vierdaagse gaan lopen om hier aan bij te dragen. De kennis die we tijdens dit project opdoen zou ons kunnen helpen huidige immuuntherapiebehandelingen te verbeteren en mogelijk nieuwe behandelingen te ontwikkelen.

Wij hopen op uw steun om steeds een stap verder te komen in het verbeteren van de longkankerzorg om patiënten met uitgezaaide longkanker een betere toekomst te kunnen bieden!

View all
€100 07-12-2023 | 22:09
€1,000 05-12-2023 | 14:42
€15 25-07-2023 | 22:07 Persoonlijke interesse in darmbacterieen en sympathiek onderzoek. Geweldig idee en laagdrempelig om uit te voeren. Het zou fantastisch zijn als hier iets uit komt. Wat is er makkelijker dan een beetje ontlasting inleveren en dan weten hoe groot de kans is dat een behandeling aanslaat?
€15 18-07-2023 | 14:39
€200 17-07-2023 | 19:18
View all

4Daagse

28-11-2023 | 08:54 Beste donateurs,   Graag zouden wij jullie allen heel erg willen bedanken voor jullie bijdrage aan ons onderzoek; met jullie hulp is het gelukt om een bedrag van 3.000 euro in het kader van de Nijmeegse Vierdaagse op te halen!    Na de Nijmeegse Vierdaagse zijn we via het Radboud Oncologie Fonds aanvullende fondsen gaan werven. Op dit moment zitten we op een bedrag van 16.949 euro, we gaan dus al richting de helft van het totaalbedrag dat we nodig hebben om ons onderzoek uit te kunnen voeren! Onze dank gaat hierbij aanvullend uit naar patiënten en familieleden/kennissen van patiënten die in de afgelopen jaren een donatie hebben gedaan om de longkankerzorg te kunnen verbeteren.    We zullen jullie op de hoogte houden over de status van de fondswerving en de (tussentijdse) resultaten van het onderzoek wanneer het onderzoek uitgevoerd zal zijn.      Nogmaals heel erg bedankt voor jullie bijdrage en interesse in ons onderzoek,   Ook namens Judith Verdonk en Leila-Sophie Otten,   Berber Piet en Alessandra Buma  
Read more