Prostaatkanker, prompt een snor

Kom ook in actie voor persoonsgerichte behandelingen bij prostaatkanker


Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van ­kanker onder mannen. In Nederland krijgen jaarlijks meer dan 12.000 mannen de diagnose ­prostaatkanker. Als het aan ons in het Radboudumc en CWZ ligt ­verandert dat perspectief zo snel ­mogelijk. 

November is prompt-een-snor-maand
Onze bevlogen artsen, verpleegkundigen en ­onderzoekers komen samen in actie en laten hun snor staan. Doe jij ook met ons mee? Laat je snor staan en zamel geld in voor belangrijk onderzoek naar prostaatkanker.

“Behandeling van uitgezaaide prostaatkanker kan het beste op basis van het genetische profiel van de tumor” aldus Niven Mehra, oncoloog in het Radboudumc. “In dit onderzoek gaan we specifiek op zoek naar patiënten met bepaalde tumor-profielen om hen daadwerkelijk een persoonsgerichte behandeling aan te bieden, vóórdat de standaard therapiemogelijkheden uitgeput zijn.”


Kom ook in actie!

Kom net als deze artsen ook in actie en maak via deze pagina je eigen actie aan. Dit duurt slechts drie minuten. Laat je snor staan en haal geld op voor dit belangrijke onderzoek. Liever niet de snor laten staan? Doneren mag ook!

Een uniek 'prompt een snor 'pin.
Bij deelname aan de actie ontvang je ook een mooie 'badge of honour' in de vorm van een pin. Draag deze met trots op je revers en laat zien dat je in actie komt voor onderzoek naar prostaatkanker. 

 De actie 'Prompt een Snor' heeft dit jaar twee onderzoeken in het Radboudumc geadopteerd als doelbesteding van de actie:

Onderzoek 1:
De meest effectieve therapie voor iedere patiënt met prostaatkanker 


In dit onderzoek gaan we specifiek op zoek naar patiënten met bepaalde tumor-profielen om hen daadwerkelijk een persoonsgerichte behandeling aan te bieden, vóórdat de standaard therapiemogelijkheden uitgeput zijn. In het Radboudumc is er veel expertise en de mogelijkheid tot het geven van (studie) behandelingen met doelgerichte therapieën, zoals de zogenaamde PARP-remmers en (checkpoint) immunotherapie. We stellen ons tot doel om te bewijzen dat voor deze patiënten moleculaire voorsortering plus een ‘gematchte’ (immuun)therapie veel beter werkt dan de gebruikelijke behandelwijze zonder vroegtijdig DNA-onderzoek. Om de uitkomsten van deze studie van direct nut te laten zijn voor prostaatkankerpatiënten is onze ambitieuze insteek dat we een positief resultaat direct implementeren in de landelijke gezondheidszorg.
Met het geld wat vorig jaar werd ingezameld konden we 80 patiënten de mogelijkheid voor moleculaire diagnostiek aan te bieden tot het einde van 2021. Wij willen daarom het PROMPT project amenderen en uitbreiden tot 600 patiënten (projectduur 3 jaar). Er zijn nog tekorten voor de kosten van de moleculaire diagnostiek. We hopen met de steun van het alle donateurs en actievoerders dit jaar 80 extra patiënten toe te kunnen voegen aan dit onderzoek.


Onderzoek 2:
Pionierswerk voor betere behandelingen van blaas- en prostaatkanker

Personaliseren van de behandeling van patienten met urogenitale tumoren middels immuun-fenotypering, het kweken van organoïden en next-generation sequencing (PIONEER)


Sinds enkele jaren is het mogelijk om uit tumorbiopten driedimensionale tumormodellen (organoïden) te kweken in het laboratorium Experimentele Urologie van het Radboudumc. Het vergelijken van het DNA van gekweekte organoïden uit o.a. prostaat- en blaaskankercellen heeft bevestigd dat organoïden zeer lang dezelfde moleculaire fouten bevatten als de oorspronkelijke tumor. Organoïden kunnen vervolgens worden gebruikt voor het breed testen van geneesmiddelen in de kweekfles, wat zeer waardevol kan zijn om te leren voorspellen wat de respons op therapie zal zijn. 

Naast de DNA profielen die in kaart worden gebracht in de tumormodellen en biopten, willen we het tumorweefsel wat afgenomen wordt ook gebruiken om de immuuncellen aanwezig in de kanker te karakteriseren. De samenstelling en activatie van immuuncellen in de tumor is namelijk van invloed gebleken op de voortgang van de ziekte en kan mogelijk ook voorspellend zijn voor de respons op een bepaalde therapie, zoals immunotherapie. We verwachten dat dit onderzoek belangrijke nieuwe inzichten kan geven in de relatie tussen tumor en immunologische eigenschappen en de gevoeligheid voor verschillende systemische therapieën.

Het kunnen uitvoeren van dit onderzoek betekent dat we beter kunnen inschatten welke vorm van blaas of prostaatkanker goed zal reageren op een bepaalde therapie. De uitkomsten van deze exploratieve studie dienen als basis voor een nieuwe klinische studie, waarmee de uitkomsten van de tumormodellen worden gekoppeld aan doelgerichte behandelingen voor patiënten met blaas- en prostaatkanker. Voor een patiënt kunnen de resultaten van dit onderzoek leiden tot minder onnodige en niet-effectieve behandelingen, waarmee de kwaliteit van leven zou kunnen verbeteren door onder andere minder blootstelling aan medicijnen en hun bijwerkingen. Bovendien kan de effectiviteit van de behandeling toenemen waarmee betere uitkomsten en genezingskansen worden verkregen!

Hoofdonderzoeker/aanvrager
dr. Niven Mehra

Mede-onderzoekers
prof. dr. Winald Gerritsen 
dr. Inge van Oort 
prof. dr. Maarten IJzerman 
prof. dr. Marjolijn Ligtenberg 
prof. dr. Katrien Grunberg 
prof. dr. Jack Schalken

Helpt u Niven mee zijn onderzoek te realiseren?  
Dat kan. Klik op de 'Doneer nu'-knop. In actie komen voor het onderzoek van dr. Niven Mehra kan ook. Klik dan op 'Start actie'.

 

 

 

Er zijn diverse mogelijkheden om onderzoek naar prostaatkanker structureel te ondersteunen

 

Klik hier als u onderzoek naar prostaatkanker structureel wilt ondersteunen

 

Klik hier als u periodiek belastingvrij wilt schenken voor onderzoek naar prostaatkanker in het Radboudumc

 

U kunt ook contact met ons opnemen om de diverse mogelijkheden te bespreken: 024-366 83 28

View all
€500 26-03-2024 | 10:31 Ben zelf patient
€15 22-12-2023 | 20:00 Kleine bijdrage voor hopelijk een mooi resultaat in de toekomst.
€100 24-11-2023 | 12:07 Ben donateur KWF en deze actie kan er wel bij...., ben heel blij dat..., met vriendelijke groeten.
€10 08-11-2023 | 13:41 To: Ik zal mijn snor niet drukken maar groeien gaat niet lukken!
€25 10-06-2023 | 11:22 To: Samen rennen we prostaatkanker de wereld uit
View all

Aan het einde van Movember mag de snor eraf

01-12-2021 | 15:16 NIJMEGEN - De ‘prompt een snor’ actie van het Radboudumc en het CWZ in Nijmegen is ten einde gekomen op dinsdag 30 november. Met deze actie probeerde de ziekenhuizen aandacht te vragen voor onderzoek naar urologische kankers bij mannen. Dit gebeurde door middel van het laten staan van je snor en bij vrouwen door het dragen van een speldje van een blauwe snor. Leeftijdsafhankelijk De onderzoeken die gedaan kunnen gaan worden met het opgehaalde geld van de ‘prompt een snor’ actie moeten er voor gaan zorgen dat er betere behandeling gemaakt kunnen worden voor mensen met prostaatkanker. “Prostaatkanker is echt leeftijdsafhankelijk. De kans dat je het op je 18de hebt is enorm klein, maar als je 90 bent is de kans 90 procent’, zo zegt Niven Mehra, oncoloog bij het Radboudumc.
Read more