Prostaatkanker, DNA als leidraad om snelle terugkeer te voorkomen. 

from €155,918 (100%)

Prostaatkanker, DNA als leidraad om snelle terugkeer te voorkomen. 

Bij sommige soorten kanker kunnen artsen door DNA-onderzoek voorspellen hoe groot de kans op uitzaaiingen is en met deze wetenschap de behandeling hierop afstemmen. In deze pilotstudie willen de onderzoekers weten of circulerend tumor-DNA als voorspeller kan gelden voor een vroege terugkeer van de ziekte. Als dit waar blijkt dan kan deze DNA test indicatie geven voor toekomstige aanvullende therapieën bij gelokaliseerde prostaatkanker met een hoog risico.

Waarom? Na een genezende operatie blijkt helaas vaak terugkeer 
Bij patiënten met gelokaliseerd prostaatkanker kan vaak een genezende operatie worden uitgevoerd. Helaas blijkt dat bij ongeveer 50% van patiënten met hoog-risico kenmerken of gevorderd prostaatkanker de ziekte snel terugkeert met uitzaaiingen. Deze patiënten zijn op dat moment niet meer te genezen. Aanvullende behandeling na operatie (met onder andere hormoontherapie of chemotherapie) bij deze hoog-risicogroep leidt op dit moment niet tot een vermindering van terugkeer van ziekte.

Kan DNA-onderzoek in bloed helpen door detectie van achterblijvende tumorcellen
Waarschijnlijk kan met betere patiënt selectie wel een winst worden aangetoond van aanvullende behandeling na operatie. Detectie van minimale hoeveelheden achterblijvende kankercellen na prostaatoperatie blijkt zeer lastig met huidige beeldvormende technieken. Sinds kort kan met een extreem gevoelige DNA test in bloed, kanker-specifieke afwijkingen in DNA (zogenaamde mutaties) worden aangetoond na de operatie, wat zeer waarschijnlijk bewijzend is voor achterblijvende tumorcellen. Deze aanvraag beschrijft een studie waar achterblijvende kankercellen met deze zeer gevoelige test zullen worden aangetoond.

Is er een samenhang? 
We zullen het onderzoek uitvoeren met hulp van 50 patiënten met hoog-risico kenmerken, die geopereerd worden binnen de Prosper prostaatcentrum. We onderzoeken of vroege opsporing met deze gevoelige test ook gecorreleerd blijkt met uiteindelijk terugkeer van ziekte.

Dat moet onderzocht worden!
We hopen dat we bij tenminste 10 tot 15 patiënten van de 50 met deze nieuwe gevoelige test achterblijvende kankercellen kunnen aantonen. Op basis van deze uitkomsten zullen we in een volgende studie bij deze patiënten een gerandomiseerde studie uitvoeren met observatie of aanvullende behandeling. Zo willen we onderzoeken of een betere patiëntselectie voor aanvullende therapie leidt tot vermindering van de terugkeer van ziekte.

Wilt u meehelpen om te zorgen dat er minder mannen last krijgen van de terugkeer van prostaatkanker?

Het Prosper team met v.l.n.r. dr. Michiel Sedelaar (Radboudumc), dr. Jean-Paul van Basten (CWZ), dr. Eric Vrijhof en drs. Robert Hoekstra (Catharina Ziekenhuis), dr. Rik Somford (CWZ) en drs. Alexander Bellaar Spruyt (CWZ). Niet op de foto: dr. Niven Mehra (Radboudumc)


Hoofdonderzoeker
dr. Niven Mehra, afdeling urologie Radboudumc Nijmegen

Medeonderzoekers vanuit Prosper 
Michiel Sedelaar, afdeling urologie, Radboudumc Nijmegen 
Rik Somford en Jean-Paul van Basten, afdeling urologie, CWZ Nijmegen 
Robert Hoekstra en Erik Vrijhof, afdeling urologie Catharina Ziekenhuis Eindhoven

Helpt u mee dit onderzoek te realiseren?  
Dat kan!
Klik op de 'Doneer nu'-knop.
In actie komen voor dit onderzoek kan natuurlijk ook. Klik dan op 'Start actie'.

Wilt u liever uw donatie overmaken via ons rekeningnummer?
Dat kan via NL34RABO 033 00 00 039 o.v.v. ROF2219

View all
€15 15-06-2024 | 19:50 To: Heb ik toch prompt een snor!
€100 27-12-2023 | 20:01 To: Michiel Sedelaar Prompt een snor
€15 02-12-2023 | 18:08 To: Heb ik toch prompt een snor!
€1,766 26-11-2023 | 14:45 Het bestuur van SFC Nijmegen heeft 70 km in de vorm van een snor gefietst en hiermee geld opgehaald
€500 22-11-2023 | 16:53 To: Michiel Sedelaar Prompt een snor het is heel belangrijk dat er onderzoeken kunnen worden gedaan zodat er steeds meer mensen deze nare ziekte kunnen overleven
View all

'Prompt-een-snor' Rally 2022

08-11-2022 | 09:58 Zet al je navigatie-skills in en win een origineel 'Blue Race Jacket' Op zaterdag 19 november wordt een speciale rally georganiseerd die in het teken staat van onderzoek naar prostaatkanker. In november maken de bevlogen artsen en onderzoekers van het Radboudumc en CWZ in Nijmegen én het Catharina ziekenhuis in Eindhoven zich sterk voor onderzoek naar prostaatkanker. Ieder jaar staat een specifiek onderzoek centraal en dit jaar ligt de focus op het onderzoek 'DNA als leidraad om snelle terugkeer te voorkomen'. Hoe werkt het? Wij ontvangen je graag om 13.00 uur in Nidum te Grave. Om 13.30 uur zal de eerste equipe starten. Vervolgens start iedere minuut een nieuwe equipe om een route te volgen over de mooiste wegen en langs schitterende locaties. Onderweg zijn punten te verdienen door opdrachten uit te voeren en vragen te beantwoorden. Uitgangspunt is dat je enthousiast aan de start verschijnt met een bijzondere auto. In het kader van duurzaamheid zijn elektrische auto’s ook van harte welkom.Een equipe bestaat uit 2 personen (bestuurder en navigator). Er wordt gereden met behulp van een app. Een smartphone is dus vereist. Ook deelnemers die geen ervaring hebben met rallyrijden kunnen de juiste route volgen. Zet al je navigatie skills in, pak je punten en win een origineel en exclusief ‘Blue Race Jacket’. We zullen finishen bij Landgoed Brakkesteyn in Nijmegen. Daar staat een heerlijke winter BBQ op ons te wachten en zal er een veiling zijn met zéér bijzondere en exclusieve veilingitems. Er is mogelijkheid om je netwerk uit te breiden en er is een meet & greet mogelijk met verschillende specialisten op gebied van prostaatkanker.Mogen we jou ontvangen? Je kunt deelnemen door je team aan te melden via onderstaande button. Kosten voor deelname zijn € 350,00 per equipe.    Meld je hier aan >   Wij zien je graag aan de start van deze uitdagende rally op 19 november!Team Prompt een snordr. Niven Mehra en dr. Michiel Sedelaar, Radboudumc Nijmegendr. Rik Somford, CWZ Nijmegendr. Erik Vrijhof, Catharina Ziekenhuis Eindhovendrs. Marieke Kokkeler, Karin Derksen - Bens, Annemiek Melchers, Radboud ­Oncologie Fonds Nijmegen     
Read more